Introduction To BI Part 01

Business Intelligence
هدف از پیاده سازی Business Intelligence (BI) ایجاد بینش و بصیرت نسبت به کسب و کار سازمان برای کلیه کارکنان است، به گونه ای که این بینش منجر به اخذ تصمیماتی مناسبتر، سریعتر و بهتر در کلیه سطوح سازمان گردد. بنابراین "کمک به تصمیم گیری" اولین و مهمترین هدف از پیاده سازی BI میباشد.
برای درک نقش BI در تصمیم گیری، بهتر است ابتدا، با موضوع "تصمیم گیری" آشنا شویم.

1. فرآیند تصمیم گیری:

این فرآیند از 3 مرحله عمده تشکیل میگردد: • شناسایی مشکل (Problem Identification) • جستجوی راه حل های ممکن (Finding Alternatives) • انتخاب راه حل (Making a Choice)

2. چرخه تصمیم گیری:

هر یک از مراحل فرآیند تصمیم گیری، طی چرخه ای، به نام "چرخه تصمیم گیری" مورد تحلیل و پردازش عمیقتر قرار میگیرند، کارکرد این چرخه به صورت ذیل میباشد:

3. سطوح تصمیم گیری:

تصمیم گیری در سازمانها در سه سطح مطرح میگردد: 1. سطح عملیاتی (Operational) 1.1. مرتبط با فعالیت های روزانه 1.2. دارای تاثیرات کوتاه مدت 1.3. تصمیماتی کاملا ساخت یافته که مرتبط با حوزه روسای عملیاتی در سطوح اجرایی پایین سازمان است. 2. سطح تاکتیکی (Tactical) 2.1. تصمیماتی نیمه ساخت یافته که در سطح مدیران میانی سازمان است. 3. سطح استراتژیک (Strategic) 3.1. دارای تاثیرات بلند مدت 3.2. تصمیمات غیر ساخت یافته که در سطح مدیران ارشد سازمان است.

4. هوش تجاری (Business Intelligence) چیست؟

با توجه به آنکه ذینفعان سیستم های BI افراد متنوع با دیدگاه ها و سطوح متنوعی هستند، هریک BI را از دید خود به گونه ای خاص ولی نهایتا مشابه یکدیگر تعریف میکنند: BI مجموعه ای از روش ها، فرآیندها، نرم افزارها و تکنولوژی هایی است که داده های خام را جمع آوری، پاکسازی و یکپارچه کرده و آنها را تبدیل به اطلاعات قابل مصرف و معنا دار مینماید، تا بتوان به کمک این اطلاعات معنا دار، تصمیمات موثرتری در سطوح عملیاتی، تاکتیکی و استراتژیک گرفت. BI مجموعه ای از تکنولوژی ها جهت جمع آوری، یکپارچه سازی، ذخیره سازی و تجزیه و تحلیل اطلاعات است که به سازمان کمک میکند تا با دسترسی به این اطلاعات بتواند تصمیمات موثرتری اتخاذ نماید. BI مجموعه ای از نرم افزارهای Enterprise-wide جهت گزارش گیری، تحلیل آماری، پیش بینی و داده کاوی بر روی یک نسخه مرجع و واحد از اطلاعات است که نهایتا جهت کمک به تصمیم گیری در سازمان مورد مصرف واقع میشود و اطلاعات صحیح را، در زمان مناسب و در قالب مناسب در اختیار اشخاص مجاز قرار میدهد. BI ابزاری کمکی، جهت شناخت و تحلیل وضعیت بهره وری کسب و کار، بر پایه اطلاعات واقعی است، که به سازمان کمک میکند تا بتواند بینش مناسبی نسبت به گذشته خود پیدا کرده و همچنین بتواند بر مبنای وقابع گذشته، آینده را پیش بینی نماید. لازم بذکر است که BI یک نرم افزار همه جانبه نیست، و کل اطلاعات سازمان را در خود نمی گنجاند، بلکه فقط اطلاعاتی در این سیستم ذخیره سازی و پردازش میشوند که مورد نیاز سازمان باشند، همچنین سیستم BI نسخه ای نیست که بتوان آن را برای همه سازمانها به یک شکل و با یک ساختار پیچید بلکه برای هر سازمان باید به صورت Customize و به کمک متخصصین کسب و کار همان سازمان تولید شود. نهایتا نباید BI را به مثابه چوب جادو نگریست و مسئولیت تصمیمات و پیش بینی ها را تماما متوجه سیستم های BI کرد، زیرا این سیستم ها فقط کمک بار تصمیم گیری بوده و به خودی خود دارای هوش نبوده و هوش خود را از پردازش های تحلیلی و مدل سازی های ریاضی درست به ارث میبرند (مدلهای ریاضی توسط انسان تولید میگردند، در نتیجه هوش این سیستم نشات گرفته از هوش انسانی است).

۵- سوالاتی که BI قادر به پاسخگویی به آنها میباشد:

یک سیستم BI که به تمامی پیاده سازی شده باشد، قادر به جمع آوری اطلاعات سطوح عملیاتی بوده و میتواند به سازمان کمک کند تا پاسخ سوالاتی از قبیل موارد زیر را به سرعت و به طور دقیق اعلام کند:

حوزه بازاریابی و فروش:

  • مشتریان هدف چه کسانی باید باشند ؟
  • چه عاملی باعث بروز تغییرات اخیر در سیستم توزیع شده است؟
  • چه نوع کمپین تبلیغاتی ای بیشترین منفعت را در هر منطقه ایجاد کرده است ؟
  • میزان فروش فروشگاه های ما بر اثر تراکت های تبلیغات بیشترین اثر را میپذیرد یا بر اثر تبلیغات ایمیل یا سایت ها ؟
  • سودآور ترین عامل فروش ما کدام بوده است و روند کار او در طی زمان چگونه بوده است؟
  • چه تعداد نیروی مازاد برای روزهای تعطیل در فروشگاه ها مورد نیاز است ؟

حوزه عملیاتی:

  • کدام تامین کننده از لحاظ تامین به موقع، قیمت و کیفیت بهترین بوده است؟
  • تامین کدام سفارش از همه ناکارآمدتر بوده است ؟

حوزه مالی:

  • قیمت تمام شده محصول ما چقدر است؟
  • با توجه به وضعیت جاری بازاریابی و فروش ما پیش بینی مقدار سود/ضرر سالیانه سازمان چقدر است؟
  • روند و وضعیت جاری میزان نقدینگی، حساب های دریافتنی، حساب های پرداختنی و وفاصله آنها با هدف چگونه است؟

بهره وری کلی کسب و کار

  • عوامل مهم ایجاد ریسک در سازمان که مانع رسیدن به سود سالیانه هدف گذاری شده است چه چیزهایی هستند ؟
  • آیا ما باید کسب و کار خود را بین اللمللی کنیم ؟ اگر چنین است، کدام مناطق برای ورود مناسبتر هستند ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *